NOMA: MU TÄIUSLIK TORM

Režissöör: Pierre Deschamps

Riik /Aasta: ÜHENDKUNINGRIIK /2015

Kestus: 95 min

 
1-2.jpg

Toidufilmide festivali avafilm teeb tribüüdi senisel kujul peagi uksed sulgevale legendaarsele 3-tärni restoranile Noma, mille ühte asutajatest Claus Meyerit peetakse New Nordic Cuisine filosoofia rajajaks, René Redzepit maailma parimaks kokaks ning 3 Michelini tärni teeninud teedrajanud Noma on pälvinud korduvalt maailma parima restorani tiitlid. Seni ainus täispikk dokumentaalfilm kultusrestoranist Noma ja kuulsast peategelasest René Redzepist viib meid tagasi aastasse 2015 ning annab inspireeriva ja mõtlemapaneva vaate, mis seisab tegelikult suure edu taga ja kuidas maailm muutuste algatajad vastu võtab. Värskeima info kohaselt sulgeb Noma uksed restoranina 2025. aasta kevadel ning jätkab toiduinnovatsiooni ja pop-upidena Noma Lab formaadis.

“Noma - mu täiuslik torm” on dokumentaalfilm kuulsast peakokast René Redzepist ning restoranist Noma, mis filmi valmimise hetkeks oli pälvinud The Best Restaurant in The World tiitlid aastatel 2010, 2011, 2012 ja 2014.

Taani köögi taasleiutamise ja uudse lähenemise poolest tooraine kasutamisel ja maitsete loomise poolest tuntuks saanud Redzepi ja tema Noma, võttis fookusesse kohaliku tooraine ning viis sellega eksperimenteerimise tulemusel toidunautlejad nii gastronoomilisse taevasse kui ka elavdas kriitikute vahusuid. Film jälgib peakokka ja kaasomanikku Redzepit loomingulisel teekonnal, mil ta läbib inspiratsiooni saamiseks erinevaid paiku Taanis, püüdes avastada vähekasutatud tooraineid, saavutada täiuslikkust ja valmistada julgeid ja rabavaid roogasid. Filmi režissöör on sõnastanud, kuidas geenius ja kohalike poolt kiusatud René Redzepi, on justkui moodsa aja inetu pardipoeg, kes leidis oma koha Taanis, muutis selle paiga kulinaarsel maailmakaardil jäädavalt ning tõusis ka ise tippu - või siis muundus luigeks - kui režissööri narratiivi jätkata.

Filmi režissöör Pierre Deschamps veetis rohkem kui kolm aastat Nomas jälgides tunnustatud kokka ja saades sissevaate ka kõige tundlikematele olukordadele ja pingelisse igapäeva. Täiuslik kulinaarne torm, kus 45 lauatäit perfektselt serveeritakse nelja tunni jooksul kaks korda päevas. Ajatuna näiv dokumentaalfilm, mis on inspiratsiooniks neile, kes on Nomasse jõudnud kui ka neile, kes sinna ei jõuagi. Film pälvis valmimisaastal San Sebastiani filmifestivalil parima kulinaarse dokumentaalfilmi auhinna.

Toidufilmide festivali avafilmi juhatab sisse sisukas vestluspaneel tippkokk Peeter Piheliga.

Peeter Pihel. Foto: Anu Hammer.

Peeter Pihel on kestliku toidukultuuri ja null-kulu põhimõtete üks silmapaistvamaid eestvedajaid Eestis, kes rakendab neid printsiipe ka alates 2019. aastast tema kaasasutatud Fotografiska restoranis ning jagab teadmisi ja kogemusi laiemaltki. Michelin Guide on hinnanud Fotografiska restorani selle panuse eest nii 2022. kui ka 2023. aastal Green Star vääriliseks – auhind, mida jagatakse kestliku gastronoomia liidritele ja innovaatoritele.

Peetri kogemuste teekond on jätnud sügavad jäljed ka Pädaste mõisa restorani Alexander (2007-2015), kaks Michelini tärni pälvinud tipprestorani Fäviken Magasinet Põhja-Rootsis (2015 -2018) ja mujalegi nii Eestis kui ka välismaal. Aastal 2017, mil Eesti oli Euroopa Liidu Nõukogu eesistujariik, oli Peeter Pihel Eesti ametlik peakokk.

Peeter Pihel on olnud ka telesaadete „Tuhlid ja trühvlid“ ja „Peetri köök“ saatejuht, üks heategevusliku kokkade jalgpalliturniiri Chefs Cup algatajatest ning andnud koostöös Pilgrimiga välja aegumatu iluduse – kakskeelse raamatu „Minu kodu maa ja meri Eesti / My Home Land and Sea Estonia“, mis tervitab nii mõnusate lugude kui ka eriliste retseptidega.

Ei teki vast küsimustki, miks Toidufilmide festivali avaseansi eel just Peeter Pihel on jagamas oma mõtteid nii fine dining’u tulevikust, nullraiskamise põhimõtetest, senisest kogemusest ja muustki huvitavast.

 

NOMA: MU TÄIUSLIK TORM

Originaalpealkiri: “Noma: My Perfect Storm”

Riik: Ühendkuningriik

Pikkus: filmi pikkus 95 min, sellele eelneb vestluspaneel 20 min

Aasta: 2015

Režissöör: Pierre Deschamps

Produtsent: Documentree Films

Keel: inglise

Subtiitrid: puuduvad

Kino Sõprus, tallinn:

Filmile eelneb vestluspaneel tippkokk Peeter Piheliga. seansi orienteeruv lõpp kell 20.15.

kolmapäev, 10.04.2024 kell 18.00