Heliampsud: Koit Uustalu “Koostöö talunikega peaks olema parem!”

 

Koit Uustalu, foto: erakogu.

Koit Uustalu on peakokk kolmes söögikohas, mis pääsesid väärtrestoranide teejuhti White Guide 2022: GMP Pühajärve restoran, GMP Patisserie restoran Tartus ja Von Gernet Haapsalus. Uue hooaja esimeses Heliampsude saates räägib Koit oma senisest kogemusest, sellest mida ta arvab kohalikust toidukultuurist laiemalt, koostööst talunikega, elust kokana, Eesti Energiast ja maksupoliitikast, olukorrast Covid-19 ajal ning paljust muust huvitavast. Saade toimub koostöös Eesti Peakokkade Ühendusega ning saadet juhib Maru Metspalu.

Leia altpoolt ka Koidu poolt spetsiaalselt meile ja teile valminud ankeet parimate soovitustega ning vägevate retseptidega, millest taskuhäälingusaates juttugi ei tule! Head ampsamist!

ANKEET: KOIT UUSTALU

Kohad üle maailma, kuhu oled alati nõus uuesti reisima

Bulgaaria: head mereannid mida saad endale lihtsasti lubada.

Hispaania: vorstid, paella.

Kreeka: kõik mida pakuvad kohalikud inimesed.

Söögi – ja joogikohad üle maailma, mida julged ja raatsid teistelegi soovitada

Kreekas: sõida kuskile väikesesse külla ning lase endale ette kanda kõike seda, mida nad pakkuvad nii joogiks kui ka söögiks. Ära minnes osta kaasa sama majapidamise tehtud samakat, oliivõli ning kui veab siis ka juustu. 

Häid söögikohti on olnud palju ka Itaalias, Hispaanias, kus nimi ei omagi suuremat tähtsust, kuid just see emotsioon mida pakub kohalik pererahvas ning lugu selle kõige kohta on need, mis teevad need kohad eriti erilisteks.

Söögi – ja joogikohad, mida kiidad Eestis

Vabal ajal meeldivad mulle kohad, kus sa tunned ennast vabalt ning saad töömõtted kõrvale jätta ja lihtsalt olla:

Oregano Pärnus

Tokumaru Solaris keskuses

Põhjala Tap Room

Ja kui otsid elamust: 

180 Degrees Restaurant

NCH

Ja muidugi minu enda kohad:

GMP „Pühajärve restoran“ kui tahad põgeneda argipäevast 

GMP Patisserie kui maitsemeeled ihaldavad magusat

Von Gernet suvel kui tahad tunda ennast kui Prantsuse Riveras

Rüübe, milleta ei saa ega taha

Hea soolane allikavesi. Ja kui tähistan, siis pigem pits kanget viina või Ron Zakapa Rummi.

Desserdiga või ilma. Kui koos, siis milline?

Ilma ja pigem juust või tugev amps šokolaadi. 

Ürt või maitseaine, ilma milleta ei saa ega taha

Tüümian, sidrunikoor, küüslauk.

Toiduteemaline film, mida viimati nägid ja julged soovitada

“THE BIRTH OF HAUTE CUISINE“

Heliteos, mille saatel ise meelsasti süüa teed või millega seostub konkreetne toiduteemaline elamus või asukoht

Kui ma üldse kuulan muusikat köögis muusika pärast, siis mulle meeldivad pigem sellised hea tuju laulud, mis käima tõmbavad. Näiteks Justin Timberlake oma mõne looga, natuke ka Guns N' Roses’e loomingut ja vahel ka Mahavok. 

Söögi – või joogiretsept, mida lugejatega raatsid jagada

Joogiretsept:

Gin 4 cl

Paar tüümiani oksa, viil sidrunit

5-6 jääkuubikut ja hea toonik peale

Toit:

Määri hirve välisfilee (võib ka olla veise oma) tugevalt kokku maitseainetega nagu tüümian, sidrunikoor, nelk, kadakas, pipar, sool. Keera maitsestatud liha rulli ning aseta sügavkülma 24h. Võta liha välja, lõika koheselt viiludeks kui veel on külmunud, peale paar tilka sidrunimahla natuke Parmesani ning naudi koos GT-ga!

 

GMP Pühajärve restoran. Tennisevälja 1, Otepää, 67405 Valga maakond.

 

GMP Patisserie, Küüni 5b, 51004 Tartu.

 

von gernet restoran ja kohvik, supeluse 2, haapsalu.

Taivi KoitlaGastronoomia