Heliampsud: Koit Uustalu “Koostöö talunikega peaks olema parem!”
Koit Uustalu on peakokk kolmes söögikohas, mis pääsesid väärtrestoranide teejuhti White Guide 2022: GMP Pühajärve restoran, GMP Patisserie restoran Tartus ja Von Gernet Haapsalus. Uue hooaja esimeses Heliampsude saates räägib Koit oma senisest kogemusest, sellest mida ta arvab kohalikust toidukultuurist laiemalt, koostööst talunikega, elust kokana, Eesti Energiast ja maksupoliitikast, olukorrast Covid-19 ajal ning paljust muust huvitavast. Saade toimub koostöös Eesti Peakokkade Ühendusega ning saadet juhib Maru Metspalu.
Leia altpoolt ka Koidu poolt spetsiaalselt meile ja teile valminud ankeet parimate soovitustega ning vägevate retseptidega, millest taskuhäälingusaates juttugi ei tule! Head ampsamist!
ANKEET: KOIT UUSTALU
Kohad üle maailma, kuhu oled alati nõus uuesti reisima
Bulgaaria: head mereannid mida saad endale lihtsasti lubada.
Hispaania: vorstid, paella.
Kreeka: kõik mida pakuvad kohalikud inimesed.
Söögi – ja joogikohad üle maailma, mida julged ja raatsid teistelegi soovitada
Kreekas: sõida kuskile väikesesse külla ning lase endale ette kanda kõike seda, mida nad pakkuvad nii joogiks kui ka söögiks. Ära minnes osta kaasa sama majapidamise tehtud samakat, oliivõli ning kui veab siis ka juustu.
Häid söögikohti on olnud palju ka Itaalias, Hispaanias, kus nimi ei omagi suuremat tähtsust, kuid just see emotsioon mida pakub kohalik pererahvas ning lugu selle kõige kohta on need, mis teevad need kohad eriti erilisteks.
Söögi – ja joogikohad, mida kiidad Eestis
Vabal ajal meeldivad mulle kohad, kus sa tunned ennast vabalt ning saad töömõtted kõrvale jätta ja lihtsalt olla:
Ja kui otsid elamust:
Ja muidugi minu enda kohad:
GMP „Pühajärve restoran“ kui tahad põgeneda argipäevast
GMP Patisserie kui maitsemeeled ihaldavad magusat
Von Gernet suvel kui tahad tunda ennast kui Prantsuse Riveras
Rüübe, milleta ei saa ega taha
Hea soolane allikavesi. Ja kui tähistan, siis pigem pits kanget viina või Ron Zakapa Rummi.
Desserdiga või ilma. Kui koos, siis milline?
Ilma ja pigem juust või tugev amps šokolaadi.
Ürt või maitseaine, ilma milleta ei saa ega taha
Tüümian, sidrunikoor, küüslauk.
Toiduteemaline film, mida viimati nägid ja julged soovitada
Heliteos, mille saatel ise meelsasti süüa teed või millega seostub konkreetne toiduteemaline elamus või asukoht
Kui ma üldse kuulan muusikat köögis muusika pärast, siis mulle meeldivad pigem sellised hea tuju laulud, mis käima tõmbavad. Näiteks Justin Timberlake oma mõne looga, natuke ka Guns N' Roses’e loomingut ja vahel ka Mahavok.
Söögi – või joogiretsept, mida lugejatega raatsid jagada
Joogiretsept:
Gin 4 cl
Paar tüümiani oksa, viil sidrunit
5-6 jääkuubikut ja hea toonik peale
Toit:
Määri hirve välisfilee (võib ka olla veise oma) tugevalt kokku maitseainetega nagu tüümian, sidrunikoor, nelk, kadakas, pipar, sool. Keera maitsestatud liha rulli ning aseta sügavkülma 24h. Võta liha välja, lõika koheselt viiludeks kui veel on külmunud, peale paar tilka sidrunimahla natuke Parmesani ning naudi koos GT-ga!