Aastalõpu maitseid - helgeid ja kergeid!

 

Aeg on kokkuvõtteid teha, 2024. aasta ära saata, eesseisvaks valmistuda ja vahepeal pühigi tähistada – täpselt selliselt nagu igaüks ise soovib. Paneme teie kõigi poole teele mõõtmatu tänu, et olete meiega olnud ja kergemaks ning helgemaks pühadetralliks ka mõned soovitused teele.

PUNASE KAPSA JA PUNASE SIGURI SALAT VERIAPELSINIDE JA KREEKA PÄHKLITEGA

Detsembripühad toovad paljudele lauale muude hõrgutiste hulgas ka kapsa lugematutel viisidel ja vormides. Valisime teie jaoks seekord veidi kergema talveretsepti, kus aukohal küll kapsas – seekord punane – aga maitsed kergemad ja enesetunne ilmselt samuti. Sobib nii pidulikule pühadelauale kui ka sooloseiklusteks ükskõik millisel hetkel. Ning veriapelsinide hooaeg on alanud – patt neid tarvitamata jätta! Retsept pärineb Amsterdamis paiknevast restoranist Scheepskameel, mis ootab reisihuvilisi endale kohapealegi külla.

KASTMEKS

10 šalottsibulat, peeneks hakitult

1 supilusikatäis + 100 ml päevalilleõli

1 klaasitäis punast veini

50 ml šerriäädikat

pipar

sool

PÕHI

1 punane kapsas, poolitatult

100 gr kreeka pähklitest võid/pastat (leiab gurmee – ja juustupoodidest)

4 veriapelsini

4 punase siguri peakest

1 supilusikatäis päevalilleõli

pool klaasi vett

GARNEERING

50 gr kreeka pähkleid

1 supilusikatäis koriandriseemneid

Šalottsibulad ja 1 spl päevalilleõli keskmisel kuumusel õrnalt pruunistada. Lisa punast veini, täpselt nii palju, et šalottsibulad oleksid ühtlaselt sellega kaetud. Hauta hellalt, kuni vein on peaaegu täielikult aurustunud. Eemalda tulelt ning lisa 50 ml šerriäädikat, pipart ja soola. Kalla segu käsimikserisse, lisa blenderdamise käigus 100 ml päevalilleõli, kuni ühtlane šalottsibula kaste on valmis.

Haki punase kapsa üks pooltest väga peeneteks ribadeks. Aseta need pannile koos 3 supilusikatäie šalottsibula kastme ja poole klaasi veega. Hauta madalal kuumusel kaane all, aeg-ajalt segades 30-45 minutit, kuni kapsas on pehme. Tõsta segu blenderisse, lisa kreeka pähklitest või/pasta, pipart, soola ja mõni tilk šerriäädikat. Blenderda kuni ühtlane püree on valmis. Maitse ja lisa vajadusel veel äädikat ja soola. Maitse peaks tulema pigem terav ja soolane, kuna toaremperatuuril lõppmaitse pigem maheneb.

Eelkuumuta ahi 250 kraadini (C). Lõika järelejäänud kapsapoolik umbes 1,5 x 1,5 cm suurusteks tükkideks. Aseta kapsatükid ahjuvormi, lisa 3 spl šalottkastet ja sega korralikult läbi. Küpseta segu eelkuumutatud ahjus 5 minutit, seejärel sega ja lase veel 5 minutit küpseda, kuni kapsas on veidi tumenenud, ent siiski mitte liiga pudruks küpsenud. Riivi umbes poole apelsini koor kapsastele (NB! vältida valge osa riivimist, eks!), sega ning maitsesta pipra, soola ja mõne tilga šerriäädikaga.

Jahuta ahju temperatuur 150 kraadini (C). Lõika punane sigur pikuti tükkideks. Kuumuta praepannil 1 spl päevalilleõli ja aseta pikutatud sigurid lõikeosaga panni suunas pannile. Küpseta 1-2 minutit, kuni sigur on tumepruun. Tõsta sigur „kõhud ülespoole“ ahjupannile, et nad tihkelt kõrvuti paikneks. Pressi neile peale 2 apelsini mahl, lisa pipart ja soola ning küpseta neid eelkuumutatud ahjus 30 minutit. 15 minutit enne sigurite väljavõtmist, pane ahju eraldi nõusse röstima ka kreeka pähklid.

Kuumuta koriandriseemneid kuival praepannil 2 minutit. Koori ja viiluta ülejäänud 2 veriapelsini. Tõsta taldrikule helde kogus toatemperatuuril punase kapsa ja kreeka pähklite püreed. Aseta selle peale jahutatud ja eelnevalt küpsetatud punane kapsas vaheldumisi apelsiniviiludega. Lisa nendele peale toasoojaks jahtunud sigur, puista kogu roog üle röstitud kreeka pähklitega ja garneeri röstitud koriandriseemnetega. Head isukest ja kui võimalik, hüpake ka sellest restoranist läbi!

TIPPKOKK NANCY SILVERSTONI LUGU

Kui pühadefilmidest silmini ja varutud raamatukuhjad läbi on loetud, on parim moodus hinge tõmmata ühe toiduvaldkonna dokumentaalfilmiga. Tippkokk Nancy Silverston viib meid reisile Californiast Itaaliasse ja paneb surisema süljenäärmed.

Taivi KoitlaGastronoomia