Teeme taas gastronoomilise rännakuga maailmale tiiru peale
Nädala pärast, 6. mail startiv Toidufilmide festival viib seekord koos Michelini tärnidega pärjatud kokkadega rännakule Hispaaniasse ja Taiwanisse, toob publikuni legendaarse koka Hidekazu Tojo, keda võib pidada nii Jaapani köögi populariseerijaks Põhja-Ameerikas kui ka California suširulli loojaks. Näitab ühisosa Põhja-Jaapani ja Põhja-Euroopa kokakunsti vahel ning mõtiskleb juustukunsti ja elukaare üle.
Seitsmendat korda kinos Sõprus toimuv Toidufilmide festival on festivalimenüüsse lisanud kvaliteetsete dokumentaalfilmide kõrval ka mitmeid muid kultuuriampse. Kavast leiab illustratsiooniampsu festivalil “Ma ei saa aru” Telliskivi Rohelises saalis, kunstiampsu öise tuurina Flo Kasearu näitusel Kai kunstikeskuses ja koostöös Iberofestiga nii tasuta keeleampse, „kiir-sõbrustamise“ kui ka Lucha Libre eriõhtu.
Festivali avafilm „Buda hüppab üle seina“ näitab Navarra tippkoka David Yárnoz’e kvaliteediotsinguid, kuidas Hispaanias tegutseva Michelini tärnidega pärjatud restorani identne ja samuti samas mahus tärnide vääriline koopia luua ligi 11 tuhande kilomeetri kaugusele Taiwanisse. „Seekordne avafilm on südamlik, hõrk ja ootamatult pingevaba arvestades Michelini tärni restoranide intensiivset elurütmi,“ kommenteeris Toidufilmide festivali korraldaja Taivi Koitla. „Sama võib öelda ka ülejäänud filmivaliku kohta. Kogu festivaliprogramm on teatavas mõttes rahustav, ent silmiavav hetkeline eskapism nii meid ümbritsevast ärevast keskkonnast kui ka võimalus läbi kinoekraani reisida paikadesse ja tagatubadesse, kuhu igaüks ehk ei pääsegi,“ lisas ta.
Kinopublikuni jõuab ka film legendide legendist – Hidekazu Tojo’st dokumentaalfilmis „Kokk ja Daruma“, kes Vancouveris suutis 1970ndatel murda toonase kuvandi Jaapani köögikunstist Põhja-Ameerikas, kus seda peeti ebasanitaarseks, veidraks ja lausa vastikuks. Tojot peetakse California suširulli loojaks ning Anthony Bourdain on tema kulinaarset loomingut kirjeldanud sõltuvust tekitavaks.
„Kavas on ka mõtlemapanev film juustukunstist ja selle kestvuskaarest läbi meie enda surelikkuse ning reis Põhja-Jaapani tipprestoranidesse,“ sõnas Taivi Koitla.
Toidufilmide festival toimub kinos Sõprus 6. – 11. maini ning kultuuriampsud erinevates paikades üle Tallinna. Suur aitäh meie festivali pikaaegsetele partneritele Stockmann Eesti ja Santa Maria ja headele sõpradele Imagine TBWA, Eesti Peakokkade Ühendus ning Hispaania Kuninglik Suursaatkond / Iberofest.
TEISIPÄEV, 6. MAI KL 18.00 avafilm: “Buda hüppas üle seina / Buddha Jumps Over the Wall”
Dokumentaalfilm „Buddha Jumps Over the Wall“ jälgib hinnatud Navarra tippkoka David Yárnoz’e maitseküllast tegutsemist Hispaanias ja Taipeis. David Yárnoz’e restoran Molino de Urdániz Navarras on pälvinud kaks Michelini tärni, ühe Michelini Green tärni ja kaks Repsol Guide Sun märgistust ning samanimeline restoran Taipeis kaks Michelini tärni. Kahe restorani vahel on 10 474 km, ent menüü ja maitseelamused on suures mahus samad. Nagu ka kvaliteet ja pälvitud tunnustused.
Seitsmendat korda toimuva Toidufilmide festivali seekordne avafilm on tõeline maiuspala nii gastronoomiahuvilistele kui ka reisisõpradele. Rohkem infot filmi kohta: https://foodfilmfestival.ee/buddha-jumps-over-the-wall
Filmile eelneb vestlus Hispaania Kuningliku Suursaatkonna esindaja Nicolas Guillermo Merino Cubilloga. Külalisi kostitavad Stockmann ja Santa Maria.
REEDE, 9. MAI KL 18.00 “Kokk & Daruma / The Chef & The Daruma”
Tippkokk Hidekazu Tojo on legendide legend. Vancouveris, kus ta on nüüdseks elanud üle viiekümne aasta, juhib ta oma ikoonilist Tojo restorani. Ülivõrded pole ilmaasjata. Filmis selgub miks. Ent oma sünnikohas Jaapanis, on ta tuntud kui “meie Kanada kokk”. Ülejäänud maailmas tuntakse teda kui kokka, kes on väidetavalt leiutanud California rulli. Anthony Bourdain kirjeldab oma raamatus “World Travel: An Irreverent Guide” kokk Tojo kulinaarset loomingut kui “gateway drug” – lummus, mis muutis sushi Põhja-Ameerikas tuntuks ja tohutult populaarseks. See pole sugugi väike saavutus, eriti arvestades asjaolu, et kui Tojo 1970ndate alguses 19-aastasena Kanadasse jõudis, peeti seal sushit (ja ka nende valmistajaid) ebasanitaarseteks, veidrateks ja lausa vastikuteks.
Rohkem infot filmi kohta: https://foodfilmfestival.ee/the-chef-and-the-daruma
LAUPÄEV, 10. MAI KL 16.00 “Kestvuse kaar / Shelf Life”
Valmistugem asuma kütkestavale kulinaarsele ja filosoofilisele teekonnale. See omapärane ja mõtisklev dokumentaalfilm viib meid ülemaailmsele rännakule juustumaailma, tõmmates ootamatuid paralleele armastatud juustu vananemisprotsessi ja inimliku vananemiskogemuse vahel. Režissöör Cheney tutvustab meile värvikaid tegelasi, kes jagavad oma ainulaadset vaadet nii juustu valmistamise täiuslikule kunstile kui ka lagunemisele ja lahustumisele Jaapanist Thbilisini.
Filmile eelneb sissejuhatav vestlus Eesti Peakokkade Ühenduse tegevjuhi Maru Metspaluga.
Rohkem infot filmi kohta: https://foodfilmfestival.ee/shelf-life
PÜHAPÄEV, 11. MAI KL 16.00 “Põhjamaise toidu lugu Jaapanis / Northen Food Story”
Seitsmenda Toidufilmide festivali lõpufilm on lummav, hõrgu pildikeelega ning kohati suisa gastronoomilise meditatsioonina näiv rännak läbi Põhja-Jaapani kulinaarsete väljade. Kogeme traditsioonilise jaapani köögi ja prantsuse köögi eripärasid põhjamaisest aspektist Hokkaidos koos nelja erineva tipprestorani, nende kokkade ja ümbritsevaga.
Sulnis punkt nii seekordsele festivalile kui ka pühapäevale.
Rohkem infot filmi kohta: https://foodfilmfestival.ee/northern-food-story