Roman Zashtsherinski ja Taivi Koitla Toidufilmide festivalist rääkimas ning sellest inspireeritud roaga lustimas

 

Roman Zaštšerinski ja Taivi Koitla, fotod: erakogu

Seitsmendat korda toimuv Toidufilmide festival on täies hoos ja tippkokk ning restoranide Moon ja Kolm Sibulat üks asutajatest Roman Zaštšerinski ning Toidufilmide festivali korraldaja Taivi Koitla käisid festivalinädalal Kanal2 Telehommiku saates, et rääkida nii festivalil linastuvatest filmidest kui ka lustida filmist “Kokk & Daruma” inspireeritud California rulli pimesi valmistamisega.

Hidekazu Tojo on maailmakuulus kokk, suisa legendide legend, kuid siinmail ta liiga tuntud pole. Teda peetakse muuhulgas California rulli loojaks ning tänu temale on Jaapani köögikultuur Põhja-Ameerikas populaarseks saanud,” kirjeldas filmi “Kokk & Daruma” peategelast Taivi Koitla. See on märkimisväärne panus toidukultuuri ajalukku, kuivõrd ajal, mil Tojo 1970ndate alguses 19-aastasena Kanadasse jõudis, peeti seal sushit (ja ka nende valmistajaid) ebasanitaarseteks, veidrateks ja lausa vastikuteks. Kiiresti kultuskoka staatuse saavutanud Tojo kulinaarset loomingut on Anthony Bourdain kirjeldanud kui sõltuvust tekitavat naudingut.

Nii sellest filmist kui ka Hidekadzu Tojo’st inspireerituna võttis samuti traditsioone austav, kuid uuenduslikele originaalsustele pühendunud nagu ka dokumentaalfilmi peategelanegi, Roman Zaštšerinski vastu väljakutse mitte-sushikokana televaatajate silme ees nii veidi California rulli tegemisest lähemalt rääkida, kui ka seda kinniste silmadega valmistada. Et julgustada televaatajaidki julgemalt kodus eksperimenteerima roogadega, mis igapäevaselt menüüsse ei kuulu. Natuke ka lustima koos saatejuhtidega ja mõistagi kutsuma kõiki Toidufilmide festivalile.

Vaata ja kuula lähemalt, mida Taivi Koitlal oli festivali filmide kohta Romi Hasale ja Kristjan Goldile rääkida:

Vaata, eriti lustakat saatelõiku, kus Roman Zaštšerinski pimesi California rulli koos saatejuht Madis Kimmeliga meisterdab:

Toidufilmide festival toimub kinos Sõprus 6. – 11. maini ning kultuuriampsud erinevates paikades üle Tallinna. Toidufilmide festivali partnerid on Stockmann Eesti, Santa Maria, Imagine TBWA, Eesti Peakokkade Ühendus, Hispaania Kuninglik Suursaatkond / Iberofest.

Filmid, millest saates juttu tuli:

REEDE, 9. MAI KL 18.00 “Kokk & Daruma / The Chef & The Daruma”

Tippkokk Hidekazu Tojo on legendide legend. Vancouveris, kus ta on nüüdseks elanud üle viiekümne aasta, juhib ta ikoonilist Tojo restorani. Ülivõrded pole ilmaasjata. Oma sünnikohas Jaapanis, on ta tuntud kui “meie Kanada kokk”. Ülejäänud maailmas tuntakse teda kui kokka, kes on muuhulgas leiutanud California rulli ja tänu kellele on Jaapani köögikultuur Põhja-Ameerikas populaarseks saanud. Anthony Bourdain kirjeldab oma raamatus “World Travel: An Irreverent Guide” kokk Tojo kulinaarset loomingut kui “gateway drug” – sõltuvust tekitavaks naudinguks, mis muutis sushi Põhja-Ameerikas tuntuks ja tohutult populaarseks. See pole sugugi väike saavutus, eriti arvestades asjaolu, et kui Tojo 1970ndate alguses 19-aastasena Kanadasse jõudis, peeti seal sushit (ja ka nende valmistajaid) ebasanitaarseteks, veidrateks ja lausa vastikuteks.

Rohkem infot filmi kohta: https://foodfilmfestival.ee/the-chef-and-the-daruma

LAUPÄEV, 10. MAI KL 16.00 Kestvuse kaar / Shelf Life”

Valmistugem asuma kütkestavale kulinaarsele ja filosoofilisele teekonnale. See omapärane ja mõtisklev dokumentaalfilm viib meid ülemaailmsele rännakule juustumaailma, tõmmates ootamatuid paralleele armastatud juustu vananemisprotsessi ja inimliku vananemiskogemuse vahel. Režissöör Cheney tutvustab meile värvikaid tegelasi, kes jagavad oma ainulaadset vaadet nii juustu valmistamise täiuslikule kunstile kui ka lagunemisele ja lahustumisele Jaapanist Thbilisini.

Filmile eelneb sissejuhatav vestlus Eesti Peakokkade Ühenduse tegevjuhi Maru Metspaluga.

Rohkem infot filmi kohta: https://foodfilmfestival.ee/shelf-life

PÜHAPÄEV, 11. MAI KL 16.00 Põhjamaise toidu lugu Jaapanis / Northen Food Story”

Seitsmenda Toidufilmide festivali lõpufilm on lummav, hõrgu pildikeelega ning kohati suisa gastronoomilise meditatsioonina näiv rännak läbi Põhja-Jaapani kulinaarsete väljade. Kogeme traditsioonilise jaapani köögi ja prantsuse köögi eripärasid põhjamaisest aspektist Hokkaidos koos nelja erineva tipprestorani, nende kokkade ja ümbritsevaga.

Sulnis punkt nii seekordsele festivalile kui ka pühapäevale.

Rohkem infot filmi kohta: https://foodfilmfestival.ee/northern-food-story