Ajalooline hetk: Eesti võistkond esimest korda kokkade olümpial

 

Eesti Peakokkade Ühenduse President ja Vabariigi Presidendi peakokk Taigo Lepik. Taustal võistlusega identses mõõtkavas harjutusköök ETS Nord hoones, mille on sisustanud Haktek Seadmed.

IKA/Kulinaaria Olümpia, mida korraldab Saksamaa Kokkade Assotsiatsioon juba 125 aastat, toimub 2.-7. veebruarini 2024. aastal Stuttgardis, ning esimest korda ajaloos võtab võistlusest osa ka Eesti võistkond. Tegemist on pingelise ja närvesööva võistlusega, kus lisaks tipptasemel toorainele, menüüle, teostusele ja ülitäpsele ajastusele mängib hindamatut rolli meeskonna koostöö ja kooskõla. Iga liigutust hindab rahvusvaheline žürii, kes külma närvi ja kullipilgu saatel väiksemagi vääratuse eest punkte maha võtavad. Eesti Peakokkade Ühenduse Presidendi ja Vabariigi Presidendi peakoka Taigo Lepiku sõnul on kõigi Eestit esindama minevate võistkonnaliikmete roll ja panus samaväärselt ülioluline, täiuslikuks lahenduseks mängivad detailid kaalukat rolli ja vahet ei ole, kas tegu on nõudepesu või tiimi juhtimisega. Kõik peab toimima õlitatult. Ning seda on Eesti tiim mitu korda kuus ning mitu aastat järjest väsimatult harjutanud ja katsetanud.

Tipptegijatest võistkond, kes esmakordselt Eestit IKA Maailma Kulinaaria Olümpial esindama läheb.

Foto: Lauri Laan.

Eesti võistkonna tegevkapten on Marko Sõmer (Horisont restorani peakokk), lisaks temale kuuluvad meeskonda Koit Uustalu (GMP Pühajärve peakokk), German Macharashvili, Kirill Beljakov (Horisont restorani kokk), Denis Golik (Tchaikovsky restorani peakokk), Merle Jakobson (Merlette kondiiter ja koolitaja), Anna Šaluhhina (Lushmama Artisan Desserts kondiiter ja omanik), Karl Markus Lehtoja (Joyce restorani vanemkokk), Maksim Ivanuškin (Kogu resto ja pagar vanemkokk), Lauri Ööpik (Royal Catering peakokk). Tuumikmeeskonda kuuluvad Taigo Lepik (varustus ja välissuhted), Maru Metspalu (meedia) ja Külli Värnik (administreerimine).

Võisteldakse 24 riigi rahvuskoondistega ning valmistada tuleb kolmekäiguline Restaurant of Nations õhtusöök 110le inimesele ja chef’s table‘i seitsmekäiguline menüü 12le inimesele. Eesti võistleb samas alagrupis Malaisia, Tšehhi, Šveitsi, Hong Kongi ja Rootsiga ning 3. veebruaril tuleb serveerida 3-käiguline menüü ja 5. veebruaril 7-käiguline menüü.

Iga võistluspäeva lõpus jagatakse vastavalt saadud punktidele kuld-, hõbe- ja pronksmedaleid, kuid täpseid punkte seejuures ei avaldata. Kõik 90 punkti ületanud võistkonnad saavad kuldmedalid (80 punkti hõbe, 70 punkti pronks). Lõppvõitja selgitamiseks liidetakse kahe võistluspäeva tulemused.

Eesti 3-käiguline võistlusmenüü ja toetajad, kelle hindamatul kaasabil võistluseks valmistuti ja võistlusele minnakse.

Väsimatu võistkond ETS Nord hoonesse loodud harjutusköögis 22. jaanuaril 2024.

Eesseisev pingeline võistlus numbrites: osaleb 89 võistkonda, millest 24 rahvustiimi, 19 juunior-tiimi, 22 kogukonna toitlustustiimi, 24 piirkondlikku tiimi. Enam kui 1200 osalejat 55st rahvusest, kokku rohkem kui 7000 menüüd.

Eesti meeskonna teekond saab Stuttgardi suunas alguse juba 30. jaanuaril. Võistkonna tegemistele saab kaasa elada ja silma peal hoida siin.

Vaata ka Kanal2 24.01.2024 Telehommiku saatest, kuidas Marko Sõmer ja Kirill Beljakov võistluse esimest rooga valmistasid:

Taivi KoitlaGastronoomia