Toidufilmide festivali juhatab sisse kestliku toidukultuuri eestkõneleja Peeter Pihel

 

Peeter Pihel. Foto: Anu Hammer.

Kolmapäeval, 10. aprillil 2024 algava Toidufilmide festivali avafilmi “Noma: mu täiuslik torm” juhatab sisse tippkokk ja kestliku gastronoomia eestkõneleja Eestis - Peeter Pihel. Avafilmiga teeb festival omakorda kummarduse Michelini tärniga pärjatud legendaarsele Taani restoranile Noma, mis senisel juhul peagi oma uksed suleb.

Peeter Pihel on kestliku toidukultuuri ja null-kulu põhimõtete üks silmapaistvamaid eestvedajaid Eestis, kes rakendab neid printsiipe ka alates 2019. aastast tema kaasasutatud Fotografiska restoranis ning jagab teadmisi ja kogemusi laiemaltki. Michelin Guide on hinnanud Fotografiska restorani selle panuse eest nii 2022. kui ka 2023. aastal Green Star vääriliseks – auhind, mida jagatakse kestliku gastronoomia liidritele ja innovaatoritele.

“Kogu meie filosoofia ja olemus on põimitud jätkusuutlikkusega ja proovime inimesi suunata sellele reageerima. Köögis või baaris kasutame kogu tooraine õitest juurteni ja ninast sabani. Kõik mis jääb üle, leiab tee komposterisse ja tagasi põldudele. Kasvatame maitsetaimi, säilitame hooajalisi saadusi ja hoiame mesilasi oma katuseaias, et hea toidu nauding oleks kestlik ja võimalikult väikese jalajäljega,” kirjeldab Pihel Fotografiska restoranis praktiseeritavat.

Peeter Pihel. Foto: Tartu Mill.

Peetri kogemuste teekond on jätnud sügavad jäljed ka Pädaste mõisa restorani Alexander (2007-2015), kaks Michelini tärni pälvinud tipprestorani Fäviken Magasinet Põhja-Rootsis (2015 -2018) ja mujalegi nii Eestis kui ka välismaal. Aastal 2017, mil Eesti oli Euroopa Liidu Nõukogu eesistujariik, oli Peeter Pihel Eesti ametlik peakokk.

Peeter Pihel on olnud ka telesaadete „Tuhlid ja trühvlid“ ja „Peetri köök“ saatejuht, üks heategevusliku kokkade jalgpalliturniiri Chefs Cup algatajatest ning andnud välja koostöös Pilgrimiga aegumatu iluduse – kakskeelse raamatu „Minu kodu maa ja meri Eesti / My Home Land and Sea Estonia“, mis tervitab nii mõnusate lugude kui ka eriliste retseptidega.

Ei teki vast küsimustki, miks Toidufilmide festivali avaseansi eel just Peeter Pihel on jagamas oma mõtteid nii fine dining’u tulevikust, nullraiskamise põhimõtetest, senisest kogemusest ja muustki huvitavast.

Toidufilmide festivali avafilm teeb tribüüdi senisel kujul peagi uksed sulgevale legendaarsele 3-tärni restoranile Noma, mille ühte asutajatest Claus Meyerit peetakse New Nordic Cuisine filosoofia rajajaks, René Redzepit maailma parimaks kokaks ning 3 Michelini tärni teeninud teedrajanud Noma on pälvinud korduvalt maailma parima restorani tiitlid. Seni ainus täispikk dokumentaalfilm kultusrestoranist Noma ja kuulsast peategelasest René Redzepist viib meid tagasi aastasse 2015 ning annab inspireeriva ja mõtlemapaneva vaate, mis seisab tegelikult suure edu taga ja kuidas maailm muutuste algatajad vastu võtab. Värskeima info kohaselt sulgeb Noma uksed restoranina 2025. aasta kevadel ning jätkab toiduinnovatsiooni ja pop-upidena Noma Lab formaadis.

Loe edasi siit.

Taivi KoitlaGastronoomia