The New York Times’i toidutrendid 2024: tatar tippu ja aasta roog on supp!
Väljaanne The New York Times on Kim Seversoni terava pilgu, otsingute ja põhjalike usutluste põhjal saanud kokku huvitavad ennustused, mis on toidumaailmas fookuses 2024. aastal.
Snäkid, snäkid, snäkid!
Korralikud toidukorrad on nii 2023. Algav aasta on snäkkide päralt. Väikesed maitsvad ampsud uute põnevate kulinaarsete elamuste avastamiseks ja elu lihtsustamiseks. Ja erinevad „snäkipartnerlused“ vupsavad välja nagu seened pärast vihma. Prantsuse sinep & Skittles? Milk Bar & Taco Bell? Saame näha!
Vesi on olulisem kui kunagi varem
#WaterTok ei näita vaibumise märke. Veesommeljeede populaarsus aina kasvab. Kaasaskantavaid sensoreid, mis märgutavad, et õigel ajal ja piisavalt vedelikke tarbida, tuleb aina juurde. Uusi lahendusi, kuidas jäätmetest puhast vett saada, muudkui leiutatakse. Veest hoolimine on aina olulisem, tarbijad valivad toitu ja jooke, mille kasvatamiseks või tootmiseks on vaja vähem vett. Näiteks kuivfarmides kasvatatud oad, õlu ettevõtetelt, kes kasutavad tiigi filtreerimissüsteeme jne.
Tatra-aasta!
„Tuleb tatra-aasta,“ ennustab Whole Foods Marketi toidukultuuri saadik Cathy Strange. Hiljutisel Norra reisil nautis ta krõmpsuva tatrakihiga foie gras terriini. New Yorgis särab tatar kuumas šokolaadis ja katab krõbiseva kihina merikuradit. Tatart vürtsitatakse chaiga või maitsestatakse vaniljega ja tehakse sellest uusi rüüpeid. Ja nii edasi ja nii edasi. Toitaineterikas tatar on lõpuks ometi terad läikima löönud ja vallutanud suurlinnade söögikohad ja tippkokkade meeled. Katsugu vaid öelda, et tatar pole hea - võimalik, et pole õigesti ja hästi tehtud tatart seni saadudki!
Õhtusöögilonks
Ah, et espresso martiinid on erilised? Toidumaitselised kokteilid kavatsevad selle positsiooni nüüd lõplikult endale haarata. Umamised joogid, mis maitsevad nagu mõni sinu lemmikroog, olgu see magus või soolane, asuvad püünele. Juba praegu saab näiteks New Yorgi populaarses baaris Double Chicken Please tellida endale kokteili, mis maitseb nagu Waldorfi salat. Või Tai veiseliha salatile viitav kokteil Hong Kongis Savory Project’is. Või suitsulõhe mekiga džinn, vermut, kappari soolvesi ja soolakringli vürts kõik ühte keeratuna Birminghamis asuvas kohas nimega Anvil Pub and Grill?
Aus ja selge
Minteli globaalse toidu – ja joogitrendide 2024 raporti kohaselt on „ultra-töödeldud“ toitudest saanud mürgise toidu sünonüüm ja teadlikkus kasvab veelgi. Loomulik kääritamine, külmpressitud õlid, pähklitest ja kaunviljadest valmistatud burgerid ja head vanaaegsed koostisosad nagu või ja koor on au sees. Koostisosade kirjeldused muutuvad läbipaistvamaks ja täpsemaks, näiteks „vürtsikate tsitrusviljade“ asemel „pomelo ja habanero“ jms.
Mitmekülgselt tuline
Tulised ja vürtsikad elamused liiguvad „aju-plahvatavast“ kogemusest nüansirohkemaks, mitmedimensioonilsemaks ja maitserikkamaks. Uued maitsekombinatsioonid magusa ja hapu kombineerimisel erinevate piparde ja vürtsidega maailma eripaigust toovad välja sügavamaid maitseelamusi. Tuline komplekssemal kujul köidab nii tippkokki kui ka jaekaupluste tootevaliku eest vastutavaid.
Aasta roog 2024: supp!
The Specialty Food Association trendivaatlejad ennustavad senisest suuremat supilainet ja seda nii restoranides kui ka toidupoodides. Nii supi eelsegude kui ka valmissuppidena. Supp on hea viis erinevad kultuurid ja maitsed kokku panna ning üsna riskivabalt uute maitsekooslustega katsetada. Prooviks õige menudo tonkotsu ramenit, kus üsna ootamatult passivad kokku Mehhiko ja Jaapani köök?
Veel põnevaid trende: Philadelpiha kui toidulinn. Marineeritud asjade jätkuv võidukäik. Magustoidud, kus kasutatakse kondenspiima ja beseed (ja mitte tingimata samaaegselt). Pistaatsia, pistaatsia, pistaatsia – nii värvi kui ka pähklina. Tooted, mis leevendavad menopausi ja naiste tervisega seonduvat. Leivapuuvili. Röstsai krevettidega igal viisil ja kujul, mida loomingulisemalt, seda parem. Tamarindi ja calamansi hapud maitsed. Jahutatud punane vein.
Loe täispikka artiklit siit.