Sirly Oder soovitab: VLND Burger, Kampai, Literaat ja Jaapan

 

Sirly Oder, foto: Ekvilibrist.

KOHAD ÜLE MAAILMA, KUHU OLED ALATI NÕUS UUESTI REISIMA

Eriliselt on südamesse jäänud Iraan, Uus-Meremaa ja Jaapan. Tavaliselt ei kipu ma juba külastatud kohtadesse tagasi minema, leian alati uusi paiku, kuhu reisida. Aga on siiski mõned sihtkohad, kuhu lihtsalt pean tagasi saama – Maroko, Kreeka saared, Itaalia ja Ungari pealinn Budapest. 

SÖÖGI – JA JOOGIKOHAD ÜLE MAAILMA, MIDA JULGED JA RAATSID TEISTELEGI SOOVITADA

Kuna olen suur raamatufänn, siis tooksin välja hoopis mõned ägedad kohad üle maailma, kus raamatute keskel hea ja paremaga maiustada saab! 

Raamatupood Tsutaya Daikanyama T-Site Tokyos, Jaapanis – naudi raamatupoe modernsust, elegantsi ja zen templile omast rahu. Einesta avaras ja eriti välja peetud raamatupoe kohvikus ning imetle, millise austusega valgetes kinnastes teenindajad raamatuid kohtlevad.

Raamatupood Ler Devagar Lissabonis, Portugalis – tutvu uue ja vana kirjandusega, naudi industriaalset interjööri ja kineetilisi skulptuure ning telli pretensioonitust raamatupoe baarist snäkke ja õlut! 

Baar Café Candelabro Portos, Portugalis – endise raamatupoe ruumides asuv boheemlaslik baarike, kust leiad endiselt romaane, vana ägedat kraami ja kohalikke, kes seal klaasikese veini kõrvale raamatuid loevad. 

Raamatupood Maison Assouline Londonis, Inglismaal -  imetle poe uhket interjööri, imelisi elustiiliraamatuid ja lase pintsakus kelneril endale kirjanduslike nimedega kokteile serveerida!

Varuna Gezgin Cafe Istanbulis, Türgis – populaarne reisisellide tehtud pubi, kus saad lõputute raamaturiiulite ja muu põneva kraami vahel odavat õlut juua.

Türkische Detutsche Buchhandlung Istanbulis, Türgis – mõnus raamatupood-kohvik, kus saad inimesi vaadata, kohvitada ja rahulikult raamatut lugeda.

SÖÖGI – JA JOOGIKOHAD, MIDA KIIDAD EESTIS

Tai Boh. Burger Box. Literaat. Elevant. VLND Burger. Kampai.

RÜÜBE, MILLETA EI SAA EGA TAHA

Restorani Tai Boh kokteil YUZU & BASIL. 

DESSERDIGA VÕI ILMA. KUI KOOS, SIIS MILLINE?

Pigem ilma. Aga vahel võtaks otse ahjust tulnud Portugali küpsetise pastel de nata.

ÜRT VÕI MAITSEAINE, ILMA MILLETA EI SAA EGA TAHA

Neid on mitu! Vürtsköömned, suitsupaprika, tšilli, koriander, piparmünt, laim, salvei. 

TOIDUTEEMALINE FILM, MIDA VIIMATI NÄGID JA JULGED SOOVITADA

Dokfilm „Funke“, mida nägin eelmisel aastal Toidufilmide festivalil. 

Lisaks oli täielik elamus üks kokteili valmistamise stseen lühifilmist „Project Tokyo“.

HELITEOS, MILLE SAATEL ISE MEELSASTI SÜÜA TEED VÕI MILLEGA SEOSTUB KONKREETNE TOIDUTEEMALINE ELAMUS VÕI ASUKOHT

Muusika valimise osas olen väga mugav. Enamasti aitab Youtube´i kanal My Analog Journal, kus erinevad dj-d mängivad vinüülidelt ägedat muusikat 70ndate Indoneesia fungist kuni Jaapani jazzini. 

SÖÖGI – VÕI JOOGIRETSEPT, MIDA LUGEJATEGA RAATSID JAGADA

Söön palju salateid, eriti kuumal suvel, aga muidu ka. Siin üks retsept, mille leidsin internetist (nagu ikka): värske kurk, redis, herned, feta juust, natuke piparmünti ja tilli, salatikaste sega kokku oliiviõlist, riivitud sidruni koorest ja sidrunimahlast. Soovi korral lisa soola ja pipart. Head isu!