Andres Siem: suure südame ja kirega tehtud kohti on alati vaja

 

Andres Siem, Botaanik baari omanik ja kokteililausuja.

Foto: Terje Ugandi

Heliampsude saates on külas Andres Siem, kes on hinnatud ja auhinnatud butiik-baari Botaanik omanik ja kokteililausuja. Andres jagab kvaliteetse koha saamislugu, räägib oma kogemusest Londonis Mr Fogg’s kokteilibaaris ja The Savoy hotelli Beaufort Bar’is ning avab süljenäärmeid vältimatult aktiveerivaid detaile, kuidas signatuurkokteilid valmivad ja kust inspiratsioon nendeks alguse saab. Käsitlemisele tulevad ka 2022. aasta joogitrendid ning juttu tuleb muustki huvitavast. Loe ka Andrese poolt spetsiaalselt meie jaoks täidetud soovituste ja retseptide loetelu, mille leiad altpoolt ning millest saates juttugi ei tule.

Saadet juhib Taivi Koitla.

Head kuulamist ja kaasa mõtlemist!

Salvestus toimus 22.02.2022.

ANKEET - ANDRES SIEM SOOVITAB

Kohad üle maailma, kuhu oled alati nõus uuesti reisima

Lõuna-Aafrika Vabariik, kogu Itaalia, Lõuna-Prantsusmaa, London, Kreeka saared, Barcelona, Tokio.

Söögi – ja joogikohad üle maailma, mida julged ja raatsid teistelegi soovitada

Toit: Elsa y Fred ning Bar Mut Barcelona, Kreeka Spetses saar Taverna Nychthimeron, Kagges Stockholm, A Cevicheria Lissabon, Koutourou Ouzeri Küpros, Alle Testiere Veneetsia, Codfather Kapplinn, Brasserie Georges Brüssel. Jook: Sips Barcelona, Bar Termini London, Rasputin Firenze.

Söögi – ja joogikohad, mida kiidad Eestis

Söök: Tsunft, Gianni, Trattoria La Bottega, Controvento, Moon, Lore Bistroo.

Jook: Whisper Sister, Parrot MiniBar, Babylon Bar, Frank, Odeon.   

Rüübe, milleta ei saa ega taha.

“Kuldne” valge vein, näiteks Foradori Fontanasanta Nosiola, mu veinielamus 2021. Pinot Noir’i põhjal šampanja. Kokteilidest Negroni ja Dry Martini.

Desserdiga või ilma. Kui koos, siis milline?

Magustoit ei ole mu südameasi. Kui magus, siis hapu või magus-soolane koos.

Ürt või maitseaine, ilma milleta ei saa ega taha

Sool. Maldoni soolata ei kujuta elu ette.

Toiduteemaline film, mida viimati nägid ja julged soovitada

Chef’s Table erinevad osad on olnud väga inspireerivad. 

Heliteos, mille saatel ise meelsasti süüa teed või millega seostub konkreetne toiduteemaline elamus või asukoht.

Botaaniku playlistid - need on Spotify’s avalikud. Botaaniku DJ Jürgen Pärnsalu artistinime DJKyka alt kõik leitavad. Need playlistid on kuni 8 tundi pikad, saab terve päev süüa teha!

Söögi – või joogiretsept, mida lugejatega raatsid jagada

Mu aastakümneid teeninud suvine firmaroog ehk ahju kuldmerikoger. Haki värsket peterselli ja tilli, pane koos võitükiga kala kõhtu, aseta kala topeltfooliumile, raputa Maldoni soola kala alla ja peale. Vormi fooliumist kaunis laevuke (servad nii püsti, et mahlad üle ei jookse), pealt jäta kindlasti lahti. 20 minutit ahjus, 200 kraadi. Kõrvale elegantselt (mitte liiga pehme, mitte liiga kõva) keedetud türgi oad, oliiviõli, näpuotsaga soola ja pipart. Kokku kõige väiksema vaevaga valmiv imeline toit.

Kokteili osas ei saa mööda Negronist. Võta oma hetke lemmikdžinn, osta kõige parem punane vermut (näiteks Cocchi Storico Vermouth di Torino) ja Campari. Üldjoontes 1:1:1 retsept, aga olenevalt džinni või vermuti karakterist, vaata, et džinn kokteili maitses ikka välja tuleb. Võibolla peab vähendama näiteks Campari kogust või suurendama džinni osakaalu. Pane kõik koostisosad jääga täidetud segamisklaasi, sega, vahepeal proovi, kas sinu jaoks on maitse paigas. Vajadusel korrigeeri koguseid. Kurna jääga täidetud õhukese servaga viskiklaasi. Mida õhem klaasi serv, seda lihtsamini su segamise oskused esile pääsevad. Tõmba terava koorijaga apelsinilt hästi lai aga õhuke koor, pigista klaasi kohal. Aseta sama koor kaarjalt kokteili sisse.

Head nautimist!

Botaanik

Foto: Terje Ugandi

 

botaanik asukohaga suurtüki 2, 10133 tallinn

Taivi KoitlaGastronoomia