Kampai uus tulemine Michelini tärnide tuules

 

Karoliina Jaakkola ja Kim Mikkola. Fotod erakogu.

Kevadel rõõmustas siinseid maitsekütte uudis kolmel järjestikusel aastal Michelini tärniga pärjatud tippkoka ja ettevõtja Kim Mikkola ning tema meeskonna maabumisest Noblessnerisse. Praeguseks on Kai kunstikeskuse majas korraliku hoo sisse saanud Kim Mikkola Helsingiski populaarne tänavatoidukoht kot. ning Jaapani ja Lõuna-Korea maitsetest inspireeritud Kampai by Kim Mikkola on saanud novembri keskpaigast selle peakoka Karoliina Jaakkola disainitud uue menüü.

Pole just tavapärane, et tipprestorani pea kogu meeskond teise riiki ja sealsesse restorani uut hingamist sisse tuleb puhuma, ent nii Soomes tegutsenud ja kolmel järjestikusel aastal – 2020, 2021, 2022 – Michelini tärniga pärjatud restorani Inari tiim Kim Mikkola juhtimisel tegi. Potentsiaal ja ootused Noblessneris on kõrged, sellest võib kujuneda Tallinna auhinnatumate söögikohtade süda. Asuvad ju seal kahe Michelini tärni laureaat ja Silverspoon 2023 parima teeninduse ning fine dining kategoorias parima restorani tiitlid pälvinud 180° by Matthias Dieter restoran ning Michelin Bib Gourmand 2023 tunnustuse ja Janno Lepikule omistatud Michelini Noore Koka 2022 auhinna pälvinud Lore Bistroo. Ambitsiooni ja kogemust kõrgelt hinnatud restoranides jagub nii Kim Mikkolal kui ka peakokal Karoliina Jaakkolal.

Kim Mikkola alustas kokakarjääri Helsingi parimates restoranides sealhulgas Michelini tärniga pärjatud restoranis Carma. Seejärel üle nelja aasta sous chef’ina maailma parimaks restoraniks ja kolme Michelini tärniga tituleeritud ning kahjuks peatselt uksed sulgevas tipprestoranis Noma. Kim Mikkola ja tema kahe partneri poolt loodud Soome-Korea-Jaapani mõjutustega restoran Inari võeti rahvusvaheliste gurmaanide poolt kiiresti kuumalt vastu ning järjepidevalt, kuni sulgemiseni 2022 aasta suvel, teenis kolmel aastal ka Michelini tärni. „Inari eesmärk oli pakkuda külalistele terviklikku elamust, kus nende eest hoolitsetakse maksimaalse tähelepanuga ning samal ajal tutvustatakse neile midagi uut. See oli meelte oaas. Värskendav, uuenduslik ja inspireeriv,“ on Mikkola oma kodulehel loodut kirjeldanud. Kim Mikkola toidufilosoofia seab esikohale lihtsuse, mis samal ajal rabab maitsete sügavuse ja komplekssusega ning hooajaliste eripäradega. Jaapani, Korea ja kohalikest toorainetest kujundatud suuna võttis Inari tiim ka üle lahe Kampaisse randudes. Septembris Kampais peakoka rolli üle võtnud Karoliina Jaakkola lähtus uue menüü loomisel nii eelkirjeldatud toidufilosoofiast kui ka enda varasemast kogemusest ja maitsetest, mis teda inspireerivad.

Kampai by Kim Mikkola_Toidufilmide festival

Kampai by Kim Mikkola. Foto erakogu.

Väikesest peale kokaametis kindel olnud ja koduköögis eksperimenteerinud Karoliina Jaakkola alustas õpinguid kulinaariakoolis 2014. aastal ning on peale seda töötanud auhinnatud restoranides nii Soomes kui ka mujal. Hinnatud kogemuste nimekirja mahuvad nii restoran Muru kui ka Michelini tärniga restoran Demo Helsingis, mitmeid piirkondlikke auhindu pälvinud fine dining restoran Grove Aucklandis, Uus-Meremaal ja juba eelpool mainitud Inari. „Meie uus menüü on valmis nautimiseks alates novembrikuu keskpaigast. Selle loomisel ammutasin inspiratsiooni oma reisidest üle maailma, põnevatest köökidest ja koostisainetest, mis on unikaalsed igas piirkonnas.“ kirjeldas valminud menüüd Karoliina Jaakkola. „Inaris töötamine sütitas lisaks eelmainitule minus suure huvi Aasia köögi ja sealsete toiduvalmistamise meetodite vastu ning seda just fookusega jätkusuutlikuma toiduloome plaanis fine dining kategoorias,“ lisas ta. „See kõik ja lisaks pidev uue avastamine ja ammendamatu uudishimu on see baas, millele uue menüü üles ehitasin,“ kommenteeris Jaakkola.

Kampai by Kim Mikkola / Toidufilmide festival

Kampai by Kim Mikkola. Foto erakogu.

Kampai by Kim Mikkola uus menüü keskendub senisest veelgi tugevamalt Jaapani ja Lõuna-Korea maitsetele ning lisab särtsakaid nüansse juba populaarseks saanud klassikutele, sealjuures tänavatoidu klassikale. Peakoka Karoliina Jaakkola üks suuri lemmikuid uuest menüüst on Osaka piirkonnas populaarne tänavatoidu snäkk Takoyaki, millele on lisatud täiesti meie enda Merevaiku! Menüüst leiab ka häid klassikuid nagu kaheksajalga, ent Jaakkola rõhutab, et neile meeldib mustreid murda ja uudishimulikult uut katsetada.

Lisaks uuenenud menüüle plaanib Kampai uus tiim meeli ja maitseid erksana hoida ka erinevate välkmenüüdega, mis on inspireeritud majas näidatud toidufilmidest ja kunstist. Esimeste katsetustega saabki tutvuda juba 22. novembril, mil leiab aset kolmikkunsti üritus „Salajane kultuuriklubi“, kus huvilised saavad osa nii kunstist Kai kunstikeskusest, filmikunstist Sõpruse kino Kai saalis ning sellest inspireeritud erimenüüst Kampais by Kim Mikkola.

Salajane Kultuuriklubi #1, kolmapäeval 22.11.2023

18.00 Tervitusrüüped ja privaatne kunstituur Hrafnhildur Arnardóttir / Shoplifter "Hüpervõrk" näitusel. Tuuri juhib Kärt Koppel. Toimumiskoht: Kai kunstikeskus.

18.20 Sissejuhatus filmile. Toimumiskoht: Kino Sõprus & Kai kinosaal.

18.25 Auhinnatud lühidokumentaal: “Tanagokoro: A Culinary Portrait”. Film linastub inglise keeles, eestikeelsete subtiitriteta.

19.00 Filmist inspireeritud 2-käiguline erimenüü. Asukoht: Kampai by Kim Mikkola.

Ostan pileti SIIT. Piletimüük läheb lukku 21.11.2023.

Lisainfo ürituse kohta on SIIN.

Taivi KoitlaGastronoomia