Olümpiamedalist Karl Markus Lehtoja: "Suurim väljakutse on teha nii, et tiim töötaks köögis tiimina."

 
Karl Markus Lehtoja

Karl Markus Lehtoja. Foto: erakogu.

Eesti võistkond osales käesoleva aasta veebruaris esimest korda ajaloos legendaarsel IKA Kulinaaria Olümpial Saksamaal ning võitis hõbemedali ning pronksmedali. Erakordse tulemusega debüüt väärib omakorda ka kõigi võistkonnaliikmete personaalset tutvustamist. Nii olemegi palunud eranditult kõigil tiimiliikmetel ühesugused ankeedid täita, et nendega veelgi paremini tuttavaks saada ja poodiumile tõsta medalistid, kes kaks aastat enne võistlust väsimatult selleks tulemuseks treenisid.

Nimi: Karl Markus Lehtoja

Amet: vanemkokk

Ametikoht: restoran Hõlm

Roll IKA Kulinaaria Olümpial: assistent

Miks ja millal valisid just selle ameti?

Banaalne, aga mulle meeldib süüa teha. Hakkasin peale koolipäevi endale ise kokkama ja sealt see huvi tuli. Gümnaasiumi lõpuks oli plaan juba kindlalt paigas.

Kelleks Sa tahtsid lapsena saada?

Professionaalseks sportlaseks või kokaks.

Kus ja mida Sa õppinud ja/või end täiendkoolitamas oled käinud?

Olen õppinud kõikidelt kokkadelt, kellega koos töötanud olen. 

Kas Sul on valdkonnas eeskujusid või inspiratsiooniallikaid? Kui jah, siis kes?

Sama vastus, mis eelmisel küsimusel: kõik kokad on mulle inspiratsiooniallikaks, kellega ühes köögis olen töötanud ja koos midagi loonud.

Mis on Sinu jaoks selle ameti juures kõige raskem või kõige suurem väljakutse?

Kõige suurem väljakutse seisneb minu jaoks selles, et panna meeskond köögis sama keelt rääkima ehk teha nii, et tiim töötaks tiimina. Lisaks on omamoodi väljakutse see, et leida köögi kõrvalt aega ka enda jaoks. 

Millist tarkust jagaksid 20-aastasele iseendale praegu?

Loe rohkem erialast kirjandust. Ühtlasi küsi rohkem ja julgemalt.

Mis Sa tahaksid, et Eestis Sinu valdkonnas paremini või teisiti oleks?

Kokaamet võiks rohkem hinnatud olla.

Mis on Sinu enda jaoks olnud seni suurim tunnustus või eriliseim hetk?

Tõenäoliselt see, kui Michelin tuli Eestisse ja saime endise töökohaga kohe ka Michelin Guide tunnustuse. Tore oli näha, et meie tööd on hinnatud. Kulinaaria olümpia muidugi ka.

Kellele või millele Sa oled tänulik?

Perele ja sõpradele köögist ning väljastpoolt.

Miks kandideerisid olümpiavõistkonda või osalesid olümpiavõistkonna töös?

Tundus hea võimalusena taas areneda ja midagi juurde õppida. Kandideerisin ja nii see läks. 

Mis oli Sinu jaoks kogu selle kaheaastase ettevalmistus – ja võistlusperioodi jooksul kõige raskem?

Aja leidmine, vahepeal ka enese motiveerimine. 

Mis oli selle perioodi jooksul kõige huvitavam või inspireerivam?

Menüü väljatöötamine ja teiste meeskondade menüüdega võrdlemine. Üldiselt kogu olümpia olustiku ja reeglitega enda kurssi viimine.

Mida uut enda kohta teada said selle protsessi jooksul?

Ei oska nii öeldagi.

Mida uut õppisid nii selle protsessi käigus kui ka võistlusel kohapeal?

Õppisin uusi nippe ja tehnikaid, kuidas mingeid asju teha. Ja kuidas on mingit asja kõige õigem teha.

Mis Sa arvad ja kuidas hindad kohapealset võistlust korraldusliku poole pealt? Kas midagi võiks olla teisiti või paremini?

Kuna nii suure võistlusega võrdlusmoment kui selline puudub, siis tundus kõik väga tore. Ainuke probleem, mis meenub, oli võistlusalale autoga pääsemine. See oli keeruliseks tehtud. 

Kas oleksid nõus järgmisele olümpiale minema?

Sõltub.

Kas kokkad muusikat kuulates või vaikuses? Kui muusikaga, siis mille saatel eelistad maitseid luua?

Vaikne köök on elutu, seega muusika käib asja juurde. Maitsete loomine käib roki ja eesti hip-hopi saatel.

Lemmikroog kodus ja lemmikroog restoranis?

Kodus on lemmikuteks kõik ema tehtud toidud, restoranis tartar ja kõik, milles on mereannid. 

Millist rooga Sa ise kunagi restoranis süües ei telliks?

Tõenäoliselt ei telliks parti.

Mis Sa arvad fine dining’u tulevikust nii Eestis kui ka kogu maailmas?

Fine dining Eestis jääb kindlasti alles, aga see on hääbumas, sest hindajaid ei leidu. Lisaks ei toeta ka riik fine dining’u allesjäämist, sest maksud külalislahkuse sektoris aina tõusevad. Fine dining tulevikus on nišitoode. Mujal maailmas on lood paremad.

Koht või söögikoht laias maailmas, kuhu oled alati tahtnud minna, aga pole veel jõudnud?

Tahaks üldiselt toidureisile minna, näiteks Taani. Häid restorane on palju, tahaks võimalikult paljudesse jõuda.