Olümpiamedalist Lauri Ööpik: “Loobumine pole valik.”

 

Lauri Ööpik. Foto: erakogu.

Eesti võistkond osales käesoleva aasta veebruaris esimest korda ajaloos legendaarsel IKA Kulinaaria Olümpial Saksamaal ning võitis hõbemedali ning pronksmedali. Erakordse tulemusega debüüt väärib omakorda ka kõigi võistkonnaliikmete personaalset tutvustamist. Nii olemegi palunud eranditult kõigil tiimiliikmetel ühesugused ankeedid täita, et nendega veelgi paremini tuttavaks saada ja poodiumile tõsta medalistid, kes kaks aastat enne võistlust väsimatult selleks tulemuseks treenisid.

Nimi: Lauri Ööpik

Amet: ettevõtja, peakokk

Roll IKA Kulinaaria Olümpial: assistent

Miks ja millal valisid just selle ameti? 

Kokaamet sai valitud 2013. aastal, kui läksin õppima VOCO’sse ning põhjusega, et see on töö, mis ei saa kunagi otsa - inimesed tahavad alati süüa.

Kelleks Sa tahtsid lapsena saada?

Arstiks.

Kus ja mida Sa õppinud ja/või end täiendkoolitamas oled käinud?

Taanis, Roskildes kokandust ning Eesti Ettevõtluskõrgkoolis Mainor ettevõtlust.

Kas Sul on valdkonnas eeskujusid või inspiratsiooniallikaid? Kui jah, siis kes?

Gregoire Berger.

Mis on Sinu jaoks selle ameti juures kõige raskem või kõige suurem väljakutse?

Üllatada püsikliente.

Millist tarkust jagaksid 20-aastasele iseendale praegu? 

Loobumine pole valik ning see, et teised ei suuda või ei taha, ei tähenda, et Sina pead olema samasugune. Vali oma tee ja anna selles maksimum. Vali enda ümber õiged inimesed, kes tahavad areneda koos sinuga!

Mis Sa tahaksid, et Eestis Sinu valdkonnas paremini või teisiti oleks?

Tase võiks olla üldiselt kõrgem.

Mis on Sinu enda jaoks olnud seni suurim tunnustus või eriliseim hetk?

IKA Culinary Olympics ja Presidendi vastuvõtu toitlustamine.

Kellele või millele Sa oled tänulik?

Oma abikaasale, vanematele ning meeskonnale.

Miks kandideerisid olümpiavõistkonda või osalesid olümpiavõistkonna töös?

Et arendada ennast ning saada paremaks.

Mis oli Sinu jaoks kogu selle kaheaastase ettevalmistus – ja võistlusperioodi jooksul kõige raskem?

Teises linnas harjutama käimine aegadel, kui endal oli meeletu töökoormus.

Mis oli selle perioodi jooksul kõige huvitavam või inspireerivam?

Kutsuda meeskonda enda köögi pereks ning jagada omavahel ideid.

Mida uut enda kohta teada said selle protsessi jooksul?

Olen parem, kui arvasin.

Mida uut õppisid nii selle protsessi käigus kui ka võistlusel kohapeal?

Kui väikselt me Eesti asju ajame.

Mis Sa arvad ja kuidas hindad kohapealset võistlust korraldusliku poole pealt? Kas midagi võiks olla teisiti või paremini?

Ei oska kahjuks hinnata, kuna puudub varasem kogemus sellise võistluse telgitaguste poole pealt. Korraldus oli super, kohapealne meeskond oli väga abivalmis ning probleemid, mis tekkisid, said kiiresti lahendatud.

Kas oleksid nõus järgmisele olümpiale minema?

Jah.

Kas kokkad muusikat kuulates või vaikuses? Kui muusikaga, siis mille saatel eelistad maitseid luua?

Eelistan vaikuses kokkamist. Kui tead, mida teed, siis pole taustamüra vaja.

Lemmikroog kodus ja lemmikroog restoranis?

Kodus – pastaroad. Restoranis - tartar, veis, part.

Millist rooga Sa ise kunagi restoranis süües ei telliks?

Polegi vist sellist mida kunagi ei telliks.

Mis Sa arvad fine dining’u tulevikust nii Eestis kui ka kogu maailmas?

 ...

Koht või söögikoht laias maailmas, kuhu oled alati tahtnud minna, aga pole veel jõudnud?

Ossiano Dubais ja Jean-Georges Prantsusmaal.

Taivi KoitlaGastronoomia