Olümpiamedalist ja Aasta Kokk 2023 Maksim Ivanushkin: “Olen alati teadnud, et minust saab kokk!”

 

Maksim Ivanuškin, Aasta Kokk 2023. Foto: Lauri Laan.

Eesti võistkond osales käesoleva aasta veebruaris esimest korda ajaloos legendaarsel IKA Kulinaaria Olümpial Saksamaal ning võitis hõbemedali ning pronksmedali. Erakordse tulemusega debüüt väärib omakorda ka kõigi võistkonnaliikmete personaalset tutvustamist. Nii olemegi palunud eranditult kõigil tiimiliikmetel ühesugused ankeedid täita, et nendega veelgi paremini tuttavaks saada ja poodiumile tõsta medalistid, kes kaks aastat enne võistlust väsimatult selleks tulemuseks treenisid.

Nimi: Maksim Ivanushkin

Amet: vanemkokk

Ametikoht: Kogu Resto ja Pagar

Roll IKA Kulinaaria Olümpial: suupisted

Miks ja millal valisid just selle ameti?  

Sest väikesest peale on mulle meeldinud süüa teha.

Kelleks Sa tahtsid lapsena saada?

Kokaks!

Kus ja mida Sa õppinud ja/või end täiendkoolitamas oled käinud?

Olen eriala omandanud Tallinna Teeninduskoolis.

Kas Sul on valdkonnas eeskujusid või inspiratsiooniallikaid? Kui jah, siis kes?

Kõik kokad on minu jaoks eeskujud, igal kokal on oma individuaalne lähenemine.

Mis on Sinu jaoks selle ameti juures kõige raskem või kõige suurem väljakutse? 

Emotsionaalsus ehk... Sageli on raske leida ühist keelt.

Millist tarkust jagaksid 20-aastasele iseendale praegu?

Tee endaga veelgi rohkem tööd.

Mis Sa tahaksid, et Eestis Sinu valdkonnas paremini või teisiti oleks?

Et kulinaaria oleks rohkem nõutud ja au sees.

Mis on Sinu enda jaoks olnud seni suurim tunnustus või eriliseim hetk?

Aasta Kokk 2023 tiitlivõit.

Kellele või millele Sa oled tänulik?

Olen tänulik Pavel Gurjanovile ja oma lähedastele, kes on mind toetanud sel teel.

Miks kandideerisid olümpiavõistkonda või osalesid olümpiavõistkonna töös?

Tahtsin enda jaoks midagi uut avastada ja kogeda.

Mis oli Sinu jaoks kogu selle kaheaastase ettevalmistus – ja võistlusperioodi jooksul kõige raskem?

Füüsiliselt ja emotsionaalselt kõike seda läbi teha.

Mis oli selle perioodi jooksul kõige huvitavam või inspireerivam?

Uute kogemuste ja tutvuste saamine.

Mida uut enda kohta teada said selle protsessi jooksul?

Et mul on tugev närvisüsteem.

Mida uut õppisid nii selle protsessi käigus kui ka võistlusel kohapeal?

Sain aru, et rohkemate asjade tegemine ja sealjuures minimaalselt või üldse mitte vigu teha, on võimalik.

Mis Sa arvad ja kuidas hindad kohapealset võistlust korraldusliku poole pealt? Kas midagi võiks olla teisiti või paremini?

Arvan, et rohkem oleks vaja tööd teha just vigadele osutades ja neid parandades rohkem treenima.

Kas oleksid nõus järgmisele olümpiale minema?

Muidugi! Mida tulevik reaalsuses aga toob, ei tea keegi.

Kas kokkad muusikat kuulates või vaikuses? Kui muusikaga, siis mille saatel eelistad maitseid luua?

Meeldib rohkem vaikuses, sest sellel ajal olen keskendunud toiduvalmistamisele ja ei pane tähele, mis toimub mu ümber.

Lemmikroog kodus ja lemmikroog restoranis?

Kodus kanasüdametest supp ja restoranis tartar.

Millist rooga Sa ise kunagi restoranis süües ei telliks?

Polegi sellist rooga.

Mis Sa arvad fine dining’u tulevikust nii Eestis kui ka kogu maailmas?

Arvan, et fine dining Eestis vajab meeletut tööd ja inimesi, kes oskavad seda ka hinnata. Kogu maailma kontekstis leian, et asjad on hästi selles vallas.

Koht või söögikoht laias maailmas, kuhu oled alati tahtnud minna, aga pole veel jõudnud?

Tahaksin igale poole minna, eriti Skandinaaviamaadesse.

Taivi KoitlaGastronoomia